Про небезпеки і наслідки неофіційної зайнятості говорили з працівниками Черкас

05 червня 2023

«Не погоджуйтеся працювати без трудового договору!», закликали фахівці Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці під час робочих зустрічей з працівниками і роботодавцями м. Черкаси.

Посадовці пояснили, що офіційно працевлаштований працівник може захистити свої інтереси у сфері праці та має гарантії у соціальному захисті.

Роботодавець зобов’язаний створити йому безпечні умови праці та забезпечити спецодягом і спецвзуттям під час роботи у шкідливих і небезпечних умовах праці.

Неофіційна зайнятість є одним з факторів ризику потрапляння в ситуації торгівлі людьми. Роботодавець може використовувати нелегального працівника для трудової експлуатації, застосовувати необґрунтовані штрафи, позбавити соціального захисту в разі настання нещасного випадку.

Фахівці закликали роботодавців і працівників дотримуватися вимог законодавства щодо працевлаштування та, за необхідності, звертатися до Держпраці задля отримання консультацій з питань безпеки праці, трудового законодавства і гігієни праці на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/