Про неухильне дотримання карантинних заходів йшлося під час превентивної роботи у м. Черкаси

04 листопада 2021

Інспектори праці Управління провели інформаційно-роз’яснювальні рейди у торговельно-розважальних центрах м. Черкаси. Мета заходів – надати консультації з питань трудового законодавства, нагадати про необхідність дотримання протиепідемічних заходів, повідомити про переваги вакцинації проти COVID-19.

Як відзначили фахівці Управління, статтею 10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» встановлено обов’язки громадян у сфері охорони здоров’я, серед яких, зокрема передбачено піклуватись про своє здоров’я, не шкодити здоров’ю інших громадян, проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.

Працівники сфери торгівлі не належать до переліку професій, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації від COVID-19, відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 04 жовтня 2021 р. №2153. Проте, саме продавці щодня контактують зі значною кількістю людей, тому мають підвищений ризик захворювання на коронавірусну хворобу.

Фахівці Управління закликали працівників торговельних центрів відповідально ставитися до власного здоров’я, дотримуватися маскового режиму, соціальної дистанції, застосовувати антисептики та дотримуватися інших протиепідемічних заходів.

Крім того, Тетяна Томіленко і Оксана Сотник роз’яснили працівникам сфери торгівлі переваги офіційного працевлаштування. Фізичним особам-підприємцям наголошено на неприпустимості допуску до роботи найманих працівників без належного оформлення трудових відносин.

Учасникам превентивних заходів також надано практичні поради з питань оплати праці, працевлаштування неповнолітніх осіб, запровадження неповного робочого часу, відпустки без збереження заробітної плати, проведення навчання працівників з питань охорони праці, соціальних гарантій для вагітних жінок і працівників з дітьми тощо. Працівникам роз’яснено як перевірити, чи задекларував роботодавець трудові відносини.