Про переваги офіційного оформлення трудових відносин йшлося під час флешмобу у м. Канів

22 грудня 2020

Начальник Канівського міжрайонного центру зайнятості, начальник і фахівці відділу обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області та інспектор праці Управління Держпраці у Черкаській області провели флешмоб у центральній частині м. Канів.

Мета акції – звернути увагу працівників і роботодавців на проблему легалізації зайнятості і офіційного працевлаштування, поінформувати про переваги використання задекларованої праці, закликати роботодавців до дотримання вимог трудового законодавства.

Як поінформували організатори, належне оформлення трудових відносин між працівником і роботодавцем необхідне обом сторонам.

«Працівник отримує гарантовану законодавством мінімальну заробітну плату, виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, оплачувану відпустку, допомогу у разі настання нещасного випадку на виробництві та інші види соціального захисту, передбачені трудовим законодавством», – підкреслила інспектор праці Управління Любов Корякіна.

Роботодавець, який не укладає з працівниками трудових відносин, провокує їх безвідповідальне ставлення до роботи, ухиляння від поставлених завдань, неетичну поведінку і таке інше, відзначила фахівець Управління.

Роботодавцям наголошено, що використання незадекларованої праці – грубе порушення законодавства, що передбачає накладення фінансових санкцій. Крім того, наразі законодавством не встановлено обмежень щодо здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю), у тому числі з питань виявлення неоформлених трудових відносин.