Про трудові права жінок йшлося під час зустрічей з працівниками сфери торгівлі

30 квітня 2021

Інспектори праці Управління Оксана Лисенко і Марина Шевченко провели превентивні заходи для роботодавців і працівників сфери торгівлі і надання послуг м. Черкаси.

На зустрічах Оксана Лисенко роз’яснила зацікавленим особам основні вимоги трудового законодавства, останні зміни у трудовому законодавстві, що стосуються зайнятості населення, працевлаштування, виплати заробітної плати, її індексації тощо.

Найманих працівників сфери торгівлі цікавили питання оплати праці за роботу в понаднормовий та нічний час, норми підняття вантажу для жінок, направлення у відрядження жінок, які мають дітей віком від 3-ох до 14-ти років, особливості надання відпусток у зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною тощо.

Марина Шевченко наголосила, що забороняється залучення до роботи в нічний і надурочний час, робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років. Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликано особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям – за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю.

При відмові у прийнятті на роботу зазначеним категоріям жінок власник або уповноважений ним орган зобов’язані повідомляти їм причини відмови у письмовій формі. Відмову у прийнятті на роботу може бути оскаржено у судовому порядку.

Працівникам і роботодавцям наголошено на необхідності дотримання вимог адаптивного карантину, часу санітарної обробки приміщень.