Роботодавцям м. Черкаси роз’яснено ключові питання трудового законодавства

29 квітня 2021

У Черкаському міському центрі зайнятості 27 квітня 2021 року відбувся семінар з питань організації та провадження підприємницької діяльності для роботодавців міста.

Представник Головного управління Державної податкової служби у Черкаській області Віталій Лушников висвітлив особливості загальної та спрощеної системи оподаткування.

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Черкаській області Марина Шевченко звернула увагу присутніх на необхідність додержання законодавства про працю, роз’яснила деякі питання нарахування і виплати заробітної плати, дотримання роботодавцями норм оплати праці, інших гарантій та компенсацій.

Як підкреслила посадовець, мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. Заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку.

Роботодавець не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами, колективними договорами, наголосила Марина Шевченко. Оплата праці працівників здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються власником або уповноваженим ним органом після виконання зобов’язань щодо оплати праці.

Наприкінці заходу учасники отримали вичерпні відповіді на актуальні питання.