Триває роз’яснювальна робота щодо переваг задекларованої праці та протидії торгівлі людьми

29 листопада 2022

Інспектори Управління Держпраці продовжують проводити інформаційно-роз’яснювальні заходи в рамках кампанії «Виходь на світло», спрямованої на легалізацію зайнятості.

Під час робочих зустрічей з роботодавцями та працівниками інспектори праці розповідають про порядок оформлення трудових відносин, відповідають на питання щодо вимог законодавства про працю. Наголошують, що неофіційна праця позбавляє можливості захисту своїх трудових прав, допомагає роботодавцю ухилятися від сплати податків, а, відтак, позбавляє бюджет коштів, необхідних для забезпечення Збройних Сил України під час воєнного стану.

Інспектори праці також інформують про основні небезпеки примусової праці та роз’яснюють як її уникнути.

Пропозиція працювати неофіційно, завищена обіцяна заробітна плата, договір із незрозумілими умовами праці та постійний контроль із боку роботодавця – найпоширеніші ознаки використання роботодавцем примусової праці.

Відмовляйтеся від роботи, якщо існує потенційна загроза щодо потрапляння у ситуації торгівлі людьми. Про заходи щодо убезпечення себе і своїх близьких від цих загроз можна дізнатися на порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/forced_labour.php

Дізнайтеся про зміни у трудових відносинах під час воєнного стану на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN