Як українцям не втрапити до пастки роботодавців-шахраїв

19 квітня 2022

У квітні інспектори праці Управління Держпраці Ірина Іващенко та Марина Шевченко відвідали гуманітарні центри для надання допомоги тимчасово переміщеним особам у м. Черкаси і надали 27 консультацій з питань отримання державних соціальних гарантій, звільнення, пошуку роботи тощо.

Найчастіше тимчасово переміщених осіб цікавило питання, чи правомірні вимоги роботодавця, підприємство якого знаходиться у зоні бойових дій, про написання працівником заяв на звільнення або про надання відпустки без збереження заробітної плати.

Як наголосила під час консультацій Марина Шевченко, надання відпусток, в тому числі без збереження заробітної плати, та звільнення працівника за власним бажанням або за угодою сторін можливе за наявності бажання працівника. Роботодавець не має права примушувати працівника до написання відповідної заяви. У разі, якщо безпекова ситуація не дає можливості організувати процес роботи, роботодавець може вжити наступні заході: організація дистанційної або надомної роботи, надання за бажанням працівника йому відпусток, в тому числі і без збереження заробітної плати, запровадження простою із відповідною оплатою, призупинення трудових договорів тощо.