Як уникнути травматизму під час вантажно-розвантажувальних робіт розглянуто на семінарі у м. Умань

15 квітня 2022

З метою недопущення виробничого травматизму головний державний інспектор Управління Держпраці у Черкаській області Василь Базильський провів превентивні заходи з працівниками низки підприємств, що експлуатують навантажувачі.

Так, фахівець Управління 14 квітня, під час зустрічі із заступником директора з адміністративно-господарських питань ТЦ «Епіцентр К» (м. Умань) Ігорем Ведецьким та працівниками підприємства, акцентував увагу на питаннях безпечного проведення вантажно-розвантажувальних робіт за допомогою навантажувачів.

Василь Базильський наголосив, що до керування навантажувачами допускаються тільки працівники, які пройшли професійну підготовку за програмою «водій навантажувача» та мають посвідчення на право керування ними, пройшли в установленому порядку медичний огляд та інструктажі з питань охорони праці. Робота на несправних авто- та електронавантажувачах не допускається. Не допускається використовувати навантажувачі для піднімання вантажу, вага якого перевищує його вантажопідйомність. Перед в’їздом навантажувача у вузьке місце між штабелями, устаткуванням, елементами конструкцій будівель та споруд водій зобов’язаний зупинити навантажувач і переконатись у відсутності людей у зоні його роботи.

Під час роботи на вилочному навантажувачі необхідно дотримуватись таких вимог:

– вантаж повинен розміщуватись на захватній вилці таким чином, щоб не виникав перекидний момент; при цьому вантаж повинен бути притиснутий до рами вантажопідйомника;

– вантаж повинен розміщуватися рівномірно на обидві лапи і може виходити уперед за межі вилки не більше ніж на 1/3 довжини лап;

– великогабаритні вантажі допускається укладати вище захисного пристрою, але не більше одного місця, при цьому повинна бути виділена одна особа для керівництва рухом навантажувача.

Дотримання вимог безпеки збереже життя і здоров’я працівників, дозволить підприємству покращити репутацію як соціально відповідальний бізнес.

Інформація до відома

Правила охорони праці під час експлуатації навантажувачів https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1082-18#Text
Правила охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0124-15#Text