Про переваги офіційного працевлаштування – під час превентивних заходів

25 червня 2021

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Черкаській області Любов Ткаченко та інспектор праці Ірина Іващенко провели інформаційно-роз’яснювальні заходи для працівників і роботодавців сфери надання послуг м. Черкаси.

Посадові особи Управління поінформували учасників превентивних заходів про те, що у разі офіційного працевлаштування держава гарантує працівнику чітко визначені і закріплені трудовим договором умови праці (місце роботи, режим роботи, посадові обов’язки, заробітна плата); виплату заробітної плати двічі на місяць, у розмірі не менше ніж мінімально встановлений законодавством; можливість навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації за рахунок роботодавця; страховий стаж для отримання допомоги на випадок безробіття, пенсії; право на оплачувані відпустки; право на оплату листка непрацездатності в разі хвороби тощо.

Увагу роботодавців привернуто до вимог трудового законодавства щодо працевлаштування молоді. Як відзначили посадовці Управління, усі особи молодше 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові. Забороняється залучати працівників молодше 18 років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Крім того, учасникам превентивних заходів наголошено на необхідності дотримання вимог протиепідеміологічних заходів, а саме: застосування засобів індивідуального захисту, що покривають ніс та рот (респіратора або захисної маски), фізичного дистанціювання не менше ніж 1,5 метри, дезінфекції рук.

Працівники, з яким спілкувалися інспектори праці під час проведення превентивної роботи, мали змогу з’ясувати чи порушують їх трудові права роботодавці, отримали консультації з питань праці.