Питання – відповідь. Чи оплачується працівникові навчальна відпустка в періоді простою на підприємстві?

20 лютого 2023

Працівникам, які успішно навчаються на вечірніх відділеннях професійно-технічних навчальних закладів, надається додаткова оплачувана відпустка для підготовки та складання іспитів відповідно до вимог статті 14 Закону України «Про відпустки». Працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки відповідно до статті 15 Закону України «Про відпустки».

Підставами для надання такої відпустки є заява працівника та довідка-виклик навчального закладу. Відповідно до статті 34 КЗпП простій це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Підприємство, установа зобов’язані надавати працівникові навчальну відпустку саме в той час, який визначив навчальний заклад. Ненадання відпустки у цей час не може бути обґрунтовано виробничою необхідністю.

Запровадження простою не може бути підставою для відмови працівникові в наданні оплачуваної навчальної відпустки. Відповідно до вимог статті 217 КЗпП України, на час додаткових відпусток у зв’язку з навчанням (статті 211,213, 216 КЗпП), за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня заробітна плата.

Більше інформації про найпоширеніші питання з безпеки та гігієни праці, трудового законодавства в умовах воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua