Питання – Відповідь. Чи оплачується працівнику лікарняний під час простою підприємства? 

11 квітня 2022

Із введенням воєнного стану, все більше суб’єктів господарювання освоюють нові умови роботи. Проте деякі підприємства вимушені були зупинити роботу, оголосивши простій у зв’язку з безпековою ситуацією, тобто не з вини працівника.

Відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України, час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду, у разі виробничої ситуації не з вини працівника, що є небезпечною для життя чи здоров’я працівника і навколишнього природного середовища, за час простою, за ним зберігається середній заробіток.
Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності визначено Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон).

Відповідно до статті 22 Закону допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї страхового випадку.

Разом з тим статтею 23 Закону визначено вичерпний перелік підстав, при яких матеріальна допомога не призначається, і період простою підприємства не належить до такого переліку підстав.

Тобто для оплати лікарняного важливим фактором є нарахування заробітної плати. Як ми вказали вище – час простою не з вини працівника підлягає оплаті.

Таким чином, під час простою підприємства не з вини працівника допомога по тимчасовій непрацездатності має надаватися працівнику на загальних підставах.