«Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип і основне право у світі праці»

28 квітня 2023

«Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип і основне право у світі праці» – тема цьогорічного Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі.

У червні 2022 року Міжнародна конференція праці визнала «безпечне та здорове робоче середовище» одним з основних принципів і прав у світі праці та визначила Конвенції № 155 і 187 основними конвенціями.

Яких кроків це вимагає від членів МОП, зокрема України?
✅Наявність національного органу, відповідального за БЗР
✅Наявність національного тристороннього органу з БЗР
✅Національне законодавство з БЗР, що відповідає міжнародним стандартам
✅Ухвалення національної політики
✅Наявність дієвої національної програми з БЗР
✅Створення національної системи обліку та оповіщення про нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання
✅Створення спільного комітету з БЗР на робочому місці для сприяння співпраці між керівництвом, працівниками та їхніми представниками
✅Захист від невиправданих наслідків для працівників, які відмовилися від виконання роботи в ситуаціях, що загрожують життю і здоров’ю
✅Дієва система інспекції праці згідно з міжнародними стандартами, що забезпечує додержання законодавства з БЗР

«Деякі країни вважають, що потрібно покращити економічний стан, щоб дозволити собі розглядати питання БЗР. Проте я волію вважати інакше: щоб наздогнати та належати до справді заможних країн, треба покращувати БЗР. Саме таким є шлях до процвітання, конкурентоспроможності та зменшення нещасних випадків», – наголосив Жолт Дудаш під час онлайн-конференції з нагоди Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі — 2023.

👉 https://bit.ly/3LgCpYs