Будівельникам роз’яснено питання безпеки праці під час вантажно-розвантажувальних робіт

14 жовтня 2022

Головні державні інспектори Управління Держпраці систематично надають консультативну допомогу роботодавцям і працівникам області. Фахівці Управління Іван Варламов і Микола Васенін 14 жовтня провели робочу зустріч з працівниками будівельної компанії у м. Черкаси та роз’яснили основні вимоги законодавства з безпеки праці на будівництві.

Працівникам підприємства надано технічні консультації щодо безпечного проведення вантажно-розвантажувальних робіт.

Будівельників цікавили питання забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, проведення періодичних медоглядів та організації робіт з підвищеною небезпекою відповідно до Переліку робіт з підвищеною небезпекою.

Наголошено, що роботодавець повинен призначити кранівників, які мають посвідчення на право керування краном цього типу. На кожній дільниці робіт вантажопідіймальних кранів для обв’язування, зачіплювання або підвішування вантажів роботодавець повинен призначити стропальників із числа працівників, які досягли 18 років та пройшли навчання в установленому порядку.

Крім того, з працівниками, які перебували на будівельному майданчику, проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу та попереджено про недопущення винесення меж небезпечних зон роботи крана за межі будівельного майданчику.

Рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників під час експлуатації вантажопідіймального устатковання в умовах воєнних (бойових) дій (завантажити)

Методичні рекомендації щодо запобігання нещасним випадкам у будівельній галузі (розроблено за матеріалами Європейського агентства з безпеки праці та охорони здоров’я на робочому місці) (завантажити)

Щоб дізнатися про зміни у трудових відносинах під час воєнного стану представникам роботодавців і працівникам рекомендовано звертатися до розділу «Запитання – Відповідь» сайту Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN  та до інформаційного порталу Держпраці: https://pratsia.in.ua