До уваги спеціалізованих та експертних організацій

03 травня 2022

01.05.2022 набрали чинності зміни до постанови Кабміну України від 26.05.2004 №687, затверджені постановою Кабміну України від 07.04.2021 №319.

Змінами, зокрема, передбачено оновлення визначень експертних та спеціалізованих організацій, які проводять технічний огляд, випробування та/або експертне обстеження (технічне діагностування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки та розподіл сфер їх діяльності і виключення норм щодо проведення технічних оглядів уповноваженими організаціями.

Вимоги щодо компетентності зазначених експертних та спеціалізованих організацій встановлюватимуться Міністерством економіки України.

На сьогодні розроблено, проект акта, яким встановлюються вимоги до експертних і спеціалізованих організацій та який перебуває на етапі погодження.

Наразі вимоги до спеціалізованих та експертних організацій затверджені наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 03.09.2007 №195, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.11.2007 за №1247/14514 (далі – наказ №195).

Враховуючи зазначене, суб’єкти господарювання, які відповідають вимогам наказу № 195, до набрання чинності наказу Мінекономіки, яким будуть затверджені оновлені вимоги, вважаються такими, що спроможні провадити діяльність щодо огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.

Всі зацікавлені можуть скористатися відповідями на найбільш актуальні питання, які розміщені на сайті Держпраці у рубриці «Рекомендації для роботодавців та працівників на період воєнного стану» https://dsp.gov.ua/faq/, та на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua