Фахівець Управління взяв участь у презентації діджитал-інструменту – «Приховані інтереси»

24 листопада 2021

Громадська організація «Антикорупційний штаб» спільно із Національним агентством з питань запобіганню корупції представили інноваційний антикорупційний діджитал-інструмент. Презентацію проведено на платформі Zoom за участі голови НАЗК Олександра Новікова, голови правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергія Миткалика, керівника проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» Данила Молчанова та директора програми «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження». Олексія Орловського.

До веб-конференції долучився головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Управління Держпраці у Черкаській області Дмитро Ободовський.

Як відзначено під час заходу, на впровадження інструменту «Приховані інтереси» було витрачено 828 тисяч гривень (500 тисяч гривень грантової підтримки від проєкту міжнародної технічної допомоги USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» та 328 тисяч гривень Міжнародного фонду «Відродження»).

На порталі буквально за кілька секунд можна знайти зв’язки між особою та компаніями, які беруть участь у тендері в установі, де працює чи працював службовець, посадовців, які працюють із близькими особами в одному органі, а ще – перевірити, чи не отримував такий чиновник ризикові подарунки.

База порталу автоматично наповнюється із відкритих джерел і вже містить інформацію про понад 6 мільйонів осіб і майже 1,5 мільйона компаній. А це загалом дає понад 600 тисяч можливих ризиків.

Алгоритм збирає таку інформацію про особу: пов’язані компанії, пов’язані особи, декларації та можливі ризики. А також аналізує дані про компанію: пов’язані особи, пов’язані компанії та тендери. І вже потім шукає можливі ризики.

Порталом вже користуються НАЗК для виявлення можливих зв’язків у публічних службовців, які можуть свідчити про конфлікт інтересів. Крім того, інструментом можуть скористатися всі охочі.

Перевірити наявність «прихованих інтересів» можна за посиланням: https://interes.shtab.net/
Повний запис презентації – за посиланням: https://cutt.ly/WTKSKxz