Керівникам понад 100 медзакладів Черкащини наголошено на відповідальності у разі примусового переведення працівників на неповний робочий час

09 лютого 2022

У медичних закладах Черкащини триває проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань оплати праці медичних працівників. Перший заступник начальника Управління Держпраці у Черкаській області Ірина Щербата провела робочу зустріч з керівником Управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Юрієм Савенком, під час якої сторони узгодили актуальні питання співпраці щодо недопущення порушень вимог законодавства.

Крім того, проведено інформаційно-роз’яснювальні заходи, зокрема 40 робочих зустрічей, з керівництвом і працівниками понад 100 закладів охорони здоров’я з метою надання роз’яснень вимог трудового законодавства. Посадовці Управління висвітлили трудові права медичних працівників, детально зупинилися на особливостях оплати праці медпрацівників відповідно до постанови Кабміну від 12.01.2022 № 2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я».

Постанова передбачає підвищення базового рівня заробітної плати для лікарів та медичних сестер. Проте, деякі керівники закладів охорони здоров’я, користуючись необізнаністю медиків з питань захисту власних трудових прав, порушують вимоги законодавства і примусово переводять медичних працівників на неповний робочий час при виконанні роботи повний.

Інспектори Управління Держпраці під час зустрічей повідомили учасникам, що переведення працівників на умови неповного робочого дня без їх згоди та без достатніх законних підстав забороняється чинним законодавством.

Керівників понад 100 закладів охорони здоров’я попереджено про відповідальність у разі примусового переведення медичних працівників на неповний робочий час.

Працівникам медзакладів рекомендовано для отримання консультації та правової допомоги звертатися до Управління Держпраці.

Крім того, з метою запобігання настання нещасних випадків при експлуатації потенційно небезпечних об’єктів та кисневого обладнання, фахівці Управління надали консультації відповідальним особам з охорони праці.