Хто організовує суспільно корисні роботи «Армії відновлення»?

15 березня 2024

Війна вплинула на зайнятість населення, зруйнувала багато робочих місць. Проект «Армія відновлення» запроваджено Урядом України восени 2022 року з метою залучення людей, які тимчасово залишилися без роботи, до відбудови країни через виконання ними суспільно корисних робіт.

Суспільно корисні роботи – це тимчасова трудова діяльність працездатних осіб в умовах воєнного стану, яка провадиться для виконання робіт, що мають оборонний характер, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану, та їх наслідків. Такі роботи і послуги не потребують, як правило, спеціальної професійної підготовки.

Організатором робіт має бути військове командування спільно з обласною військовою адміністрацією самостійно або з залученням органів виконавчої влади.

З учасниками таких робіт укладатимуться строкові трудові договори відповідно до Кодексу законів про працю України. Вони отримуватимуть оплату за роботу в розмірі не нижче мінімальної зарплати (6700 грн), що в багатьох випадках є вищим, ніж допомога з безробіття. При цьому місцева влада за рахунок коштів обласного бюджету може збільшити оплату за таку роботу – співфінансування може бути і 50% на 50%, і 60% на 40%. Виплата з фонду на випадок безробіття (6700 грн) – це гарантована частина оплати.

За матеріалами: Мінекономіки України