Молоді Черкащини роз’яснено основи трудової захищеності

15 лютого 2023

Щоб захистити власні трудові права необхідно офіційно оформити трудовий договір з роботодавцем. На цьому наголосили посадовці Управління інспекційної діяльності у Черкаській області Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці під час зустрічей з учнями гімназій і шкіл Черкащини.

У діалозі з учнями інспектори праці розповіли, які види робіт заборонені для неповнолітніх. Наголошено, що підлітки не можуть працювати у небезпечних і шкідливих умовах, під землею, на теплових електростанціях, на нафто- і газовидобувних підприємствах та інших роботах із Переліку важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці. Їх не можна залучати до нічних (з 22:00 до 6:00), понаднормових робіт і робіт у вихідні дні.

Крім того, підкреслено, що трудовий договір із неповнолітнім працівником потрібно укладати лише у письмовій формі. У потенційного неповнолітнього працівника не повинно бути медичних протипоказань. Тому він має пройти медичне обстеження і надати роботодавцю довідку. Такий медогляд проводиться щорічно допоки працівнику не виповниться 21 рік.

Посадовці також поінформували, як запобігти травмуванню під час навчання та не допустити нещасних випадків у навчальному закладі.

Консультації з питань безпеки праці, трудового законодавства і гігієни праці можна отримати на порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/index.php