На Черкащині розроблено Паспорт неформальної зайнятості області

02 лютого 2021

З метою запровадження спільної роботи органів державної влади, представників роботодавців, профспілок та соціальних партнерів, спрямованої на недопущення використання роботодавцями найманої праці без офіційного оформлення трудових відносин, посадовими особами Управління за сприяння членів Робочої групи з питань зниження в області рівня незадекларованої праці розроблено Паспорт неформальної зайнятості області.

Заступник начальника Управління Держпраці у Черкаській області Марина Жаркова поінформувала, що розробка Паспорту неформальної зайнятості області є одним із заходів з покращення ефективності контролю за додержанням суб’єктами господарської діяльності області законодавствам про працю в частині оформлення трудових відносин.

Управлінням Держпраці проаналізовано дані, надані територіальними органами Державної служби статистики України, Державної податкової служби, Пенсійного фонду України, щодо зайнятого населення та незадекларованої зайнятості протягом 2020 року.

Ризикованими галузями щодо тіньової зайнятості населення залишаються оптова і роздрібна торгівля, тимчасове розміщення і організація харчування, сільське господарство, переробна промисловість та транспорт.

На засіданні Робочої групи з питань зниження в області рівня незадекларованої праці обговорено і узгоджено Паспорт неформальної зайнятості області та проєкт плану заходів на 2021 рік, яким передбачено проведення інспекційних відвідувань, перевірок та превентивних заходів в розрізі кожної галузі економіки з врахуванням територіального та часового принципу та використовуючи ризикоорієнтований підхід.