Офіційне працевлаштування працівників: вимоги, переваги, можливості

18 травня 2023

Фахівці Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці провели у м. Черкаси низку превентивних заходів у сфері торгівлі і громадського харчування з метою інформування представників бізнесу і працівників про вимоги законодавства про працю.

Робочі зустрічі та інформаційні відвідування спрямовані на запобігання тіньовій зайнятості, уникнення примусової праці та захист трудових прав і соціальних гарантій працівників.

Закликали учасників заходів відмовлятися від роботи, якщо роботодавець пропонує неофіційне працевлаштування, обіцяє завищену зарплату, не вказує умови праці або чинить тиск.

Роботодавцям роз’яснили порядок офіційного оформлення найманого працівника, розповіли про наслідки використання праці без належного оформлення трудових відносин: позбавлення працівника соціального пакету, додаткові витрати часу та ресурсів на навчання нових працівників, зменшення надходжень до державного і місцевого бюджетів, невиправна шкода обороноздатності країни під час війни.

Консультації з питань безпеки праці, трудового законодавства і гігієни праці можна отримати на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/