Особливості праці неповнолітніх інспектори роз’яснили учням черкаської школи

19 березня 2024

Чи можна залучати неповнолітніх працівників до роботи у нічний час дізналися учні 11 класу однієї зі шкіл Черкас під час семінару з фахівцями Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Інспектори пояснили, що неповнолітніх не можна залучати до роботи у шкідливих умовах праці, у нічний час, у вихідні дні та надурочно.

Школярі дізналися, що тривалість робочого часу неповнолітніх визначена ст. 51 Кодексу законів про працю України і не може перевищувати для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень.

Майбутні працівники відтепер обізнані, з якого віку і за яких умов вони можуть працевлаштовуватися, які роботи вважаються важкими, шкідливими, небезпечними і заборонені для працівників до 18 років.

Інспектори також висвітлили граничні норми підіймання та переміщення вантажів підлітками під час короткочасної та тривалої роботи, проконсультували, як безпечно шукати роботу влітку.

Про трудові права молоді – на інформаційному порталі Держпраці: https://www.pratsia.in.ua