Про належне розслідування нещасних випадків та професійних захворювань йшлося на медичній конференції

23 липня 2021

Перший заступник начальника Управління Держпраці у Черкаській області Ірина Щербата взяла участь в обласній науково-практичній конференції «Діагностика і експертиза професійно-виробничої захворюваності: стан проблеми і шляхи вирішення», що відбулася 22 липня 2021 року на базі Черкаської медичної академії за сприяння Управління охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації.

Актуальні проблеми професійно-виробничої захворюваності висвітлили доповідачі: головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я Черкаської ОДА, к.мед.н. Володимир Дроботенко, головний спеціаліст з професійної патології Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації, д.мед.н. Наталія Гречковська, в.о. директора КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради» Наталія Масенко, страховий експерт з охорони праці відділу профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області Анатолій Тимошенко.

Ірина Щербата у доповіді детально висвітлила питання щодо невиконання закладами охорони здоров’я вимог пункту 44 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві про надання висновку лікарсько-консультативної комісії про зв’язок погіршення здоров’я працівника з виконанням роботи у шкідливих і небезпечних умовах. Посадова особа Управління відзначила, що заклади охорони здоров’я Черкащини не реагують на нагадування Управління Держпраці про надання висновку ЛКК або надають неналежні відповіді. Це позначається на термінах розслідування. Володимир Дроботенко підтримав виступ Ірини Щербатої та надав інформацію про заплановане проведення з керівниками медичних закладів роз’яснювальної роботи. Як запевнив фахівець, найближчим часом буде ініційовано перед Управління охорони здоров’я ЧОДА вирішення питання щодо надання лікарсько-консультативними комісіями висновків за встановленою законодавством формою.

Наступним актуальним питанням, яке підняла Ірина Щербата у доповіді, є оперативне надання профпатологами і лікарями-інфекціоністами висновків щодо зв’язку захворювання на коронавірусну інфекцію COVID-19 серед медиків з виконанням ними посадових обов’язків. За результатами обговорення проблеми вирішено терміново провести додаткове навчання профпатологів області.

Черговим проблемним питанням проведення розслідувань нещасних випадків і професійних захворювань, до якого перший заступник начальника Управління Держпраці у Черкаській області привернула увагу учасників конференції, є ненаправлення закладами охорони здоров’я до Управління Держпраці повідомлень про гостре захворювання на COVID-19 у медичних працівників. Зокрема, станом на 1 липня 2021 року до Управління Держпраці у Черкаській області надійшло 3135 повідомлень про гострі професійні захворювання на COVID-19 у медичних працівників під час виконання посадових обов’язків. Проте за даними Національної служби здоров’я України у Черкаській області захворіли 4519 медичних працівників. Тобто, щодо 1384 медичних працівників повідомлення закладами охорони здоров’я не надіслано. Присутніх закликано потурбуватися про власних медичних працівників та приділити належну увагу своєчасному направленню повідомлень, відповідально проводити розслідування нещасних випадків і професійних захворювань.

Учасники конференції дійшли згоди щодо належного і оперативного реагування на актуальні проблеми проведення розслідувань. Розроблені присутніми пропозиції буде доведено до керівництва Управління охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації.