Про небезпеки «тіньової зайнятості» повідомлено працівникам Руської Поляни

01 червня 2021

Інспектори праці Управління Оксана Лисенко і Володимир Яворський спільно з фахівцями Черкаського обласного центру зайнятості провели у с. Руська Поляна інформаційно-роз’яснювальну роботу з роботодавцями і працівниками. Заходи здійснюються відповідно до Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік.

Найманим працівникам посадові особи Управління роз’яснили переваги офіційного оформлення трудових відносин, зокрема, гарантії оплачуваних відпустки і лікарняних, забезпечення права на здорові та безпечні умови праці, важливість страхового стажу та інше.

Найманих працівників попереджено про негативні наслідки «тіньової зайнятості». У такому випадку працівник може не розраховувати на гідні умови праці та виконання усних домовленостей з роботодавцем. Роботодавець може необґрунтовано оштрафувати, звільнити працівника без повідомлення, не заплатити лікарняні тощо. Найгірше для працівника ситуація складається у разі настання нещасного випадку, оскільки фактично людина не має можливості довести, що травмування сталося на роботі і саме з вини роботодавця. На жаль, жодної державної соціальної допомоги (тобто виплат) такий постраждалий не отримує.

Спеціалісти служби зайнятості наголосили, що працівникам не варто працювати «без оформлення» та залишати себе без соціальних гарантій. Державна служба зайнятості має солідну базу вакансій будь-яких професій, де всі пропозиції роботи передбачають офіційне працевлаштування.