Про переваги офіційної зайнятості наголошено студентам Сміли

13 лютого 2023

Про майбутнє офіційне працевлаштування, його переваги і обмеження у роботі говорили під час семінару у коледжі м. Сміла посадовці Управління інспекційної діяльності у Черкаській області Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Фахівці розповіли студентам середньотехнічного навчального закладу, що Кодекс законів про працю України дозволяє працювати з 16 років. Водночас існує декілька винятків. З 15 років можна працювати, якщо на це дав згоду один із батьків або особа, яка їх замінює.

Крім того, допускається оформлення 14-річних учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не шкодить здоров’ю і не заважає навчанню. Така робота здійснюється виключно у вільний від навчання час з дозволу одного з батьків або особи, яка їх замінює.

Студентам надано відповіді на запитання: за яких умов можуть працювати неповнолітні, яка максимальна тривалість робочого часу, які види робіт заборонені для неповнолітніх тощо.

Посадовці також роз’яснили, як запобігти травмуванню під час практичних занять та не допустити нещасних випадків у навчальному закладі.

Консультації з питань безпеки праці, трудового законодавства і гігієни праці можна отримати на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/index.php