Про вимоги законодавства в частині недопущення дискримінації осіб із ВІЛ/СНІД

25 вересня 2023
Особи, що подали заяву на роботу, а також працівники не повинні підлягати скринінгу, тобто перевірці на наявність ВІЛ/СНІДу.

Не можна вимагати від осіб, що подали заяву на роботу, або працівників надавати особисті відомості про ВІЛ-статус. Також заборонено зобов’язувати працівників подавати такі відомості про колег по роботі. Доступ до особистих даних про ВІЛ-статус працівника повинен визначатися з дотриманням правил конфіденційності відповідно до рекомендацій, викладених у посібнику Міжнародної організації праці про захист особистої інформації про працівників (1997 р.).

Посібник також містить рекомендації щодо захисту персональних даних працівників, зокрема про стан здоров’я, для захисту гідності, приватного життя та гарантії їхнього фундаментального права визначати, хто та які дані може використовувати, з якою метою і за яких умов. У ній викладено спеціальні рекомендації щодо збору, захисту, зберігання, використання та передачі таких даних. Також надається керівництво з індивідуальних і колективних прав працівників та ролі агенцій з працевлаштування.

ВІЛ-інфекція не є підставою для припинення трудових відносин. Так само як і за інших обставин, ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД особи повинні мати змогу продовжувати виконувати доступну роботу, що відповідає їх кваліфікації і не протипоказана таким працівникам з медичної точки зору.

Під час превентивних заходів із підвищення рівня обізнаності населення інспектори праці наголошують, що ВІЛ-інфекція не передається в результаті випадкових фізичних контактів і що присутність особи, яка живе з ВІЛ, не слід розглядати як небезпеку на робочому місці.

За матеріалами: МОП