Про загрозу трудового рабства і шляхи його уникнення – з ВПО на Черкащині

13 березня 2023

Фахівці Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці протягом тижня відвідали 4 пункти проживання для внутрішньо переміщених осіб у Каневі, Чигирині, Черкасах.

Під час робочих зустрічей з вимушеними переселенцями із зони бойових дій  попередили їх про ризики потрапляння у ситуацію торгівлі людьми, закликали офіційно оформлювати трудові відносини з роботодавцем, щоб уникнути порушення їх трудових прав.

Посадовці роздали інформаційні матеріали з рекомендаціями, як не потрапити до трудового рабства та контактами організацій з протидії торгівлі людьми.

Фахівці розповіли основні ознаки, які можуть свідчити про примусову працю, вказали шляхи уникнення небезпечних ситуацій, надали практичні поради, як не потрапити на гачок непорядних роботодавців.

Надали відповіді на актуальні питання щодо змін у трудовому законодавстві під час воєнного стану, роз’яснили питання соціальних трудових гарантій, стан реалізації в Україні Стратегії про права осіб з інвалідністю на період 2017-2023 років «Права людини: реальність для всіх» та Національного плану дій з реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю на період до 2025 року. Повідомили про законодавчий захист трудових прав працівників в разі дискримінації і мобінгу на роботі.

Детальніше про можливості порталу Держпраці: https://pratsia.in.ua/