Слухачі Українського радіо «Рось» дізналися про ризики «тіньової зайнятості»

02 червня 2021

Про реалізацію національно плану спільних дій на 2021 рік йшлося в ефірі програми «Тема дня: Незадекларована праця на Черкащині» на Українському радіо «РОСЬ». Гості студії – заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Черкаській області Любов Ткаченко та заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Віталій Таран. Журналістка радіостанції Альона Волошин та слухачі дізналися більше про переваги офіційного працевлаштування працівників та негативні наслідки «тіньової зайнятості».

Спікери роз’яснили слухачам чим же неофіційне працевлаштування може зашкодити працівнику і роботодавцю, у чому суттєві відмінності між трудовим і цивільно-правовим договором, поінформували про порядок оформлення трудових відносин, види трудового договору тощо.

Як наголосила Любов Ткаченко, при неофіційному працевлаштуванні найгірше для працівника ситуація складається у разі настання нещасного випадку, оскільки людині досить складно довести, що травмування сталося на роботі і саме з вини роботодавця. На жаль, жодної державної соціальної допомоги такий постраждалий може не отримати.

Фахівець Управління розповіла про проблемні питання, з якими найчастіше працівники і роботодавці звертаються до посадових осіб Держпраці і закликала працівників офіційно оформлювати трудові відносини, щоб отримати гарантований законодавством соціальний захист та уникнути шахрайства з боку роботодавців.

Прослухати запис програми