Вебінар «Роботи на висоті. Приклади управління підрядниками»

31 березня 2023

Відбувся черговий вебінар з циклу «Компетенції з безпеки та здоров’я на роботі. Базовий курс», організованих журналом «Охорона праці» та Європейським співтовариством з охорони праці (ESOSH) за підтримки Проекту Міжнародної організації праці (далі – МОП) за фінансування ЄС На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні.

Онлайн захід зібрав понад 300 фахівців з безпеки та здоров’я на роботі (далі – БЗР) України. Учасників привітав менеджер Проекту МОП в Україні Жолт Дудаш.

Перед учасниками вебінару виступив експерт у сфері безпеки праці, член-засновник ISHCCO, керівний директор Lobsiger&Partner, консультант з питань безпеки у будівництві, безпеки машин і безпеки на виробництві, комерційної й торгової, харчової та фармацевтичної промисловості Георгес Лобсігеру (Швейцарія).

Спікер розкрив питання: визначення поняття «робота на висоті», законодавство Швейцарії та ЄС із цих питань; особливості виконання робіт з драбин; існуючі системи захисту від падіння та ЗІЗ; вимоги до виконавців робіт; контроль і моніторинг; умови припинення робіт та інші. Особливу увагу учасників спікер звернув на планування захисних заходів, їх ієрархію, своєчасність, ефективність.

Висвітлення теми продовжила Ірина Петченко, яка є сертифікованим спеціалістом Європейське співтовариство з охорони праці (ESOSH) із досвідом роботи у сфері охорони праці понад 20 років. Спікер розкрила основні причини падіння з висоти, розповіла про порядок визначення небезпечних ситуацій на будмайданчику ще на етапі проектування. Детально зупинилась на питаннях ієрархії запобіжних заходів та заходів контролю.

У презентації спікери розкрили питання управління підрядниками, методи управління підрядними організаціями та критерії їх вибору. Учасники вебінару поділилися проблемами, які виникали у них під час залучення підрядної організації. У активному темпі обговорювалось питання конфлікту інтересів замовника та підрядника, варіанти прийняття правильних рішень.

Зацікавлені особи можуть подивитись записи вебінарів та завантажити презентації, чек-листи, пам’ятки на сторінці Проєкту МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні»: http://surl.li/fygbo