За втручання фахівців Управління заклади торгівлі працевлаштовують працівників

13 квітня 2021

Фахівці Управління протягом 5-9 квітня 2021 року провели інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками сфери торгівлі м. Черкаси, Звенигородка, Умань, Сміла, Золотоноша. Роботодавцям, що здійснюють діяльність з продажу продовольчих і непродовольчих товарів, роз’яснено вимоги трудового законодавства, зокрема порядок працевлаштування працівників.

Як встановили інспектори праці Управління, досить часто роботодавців сфери торгівлі використовують найману працю молоді, зокрема студентів професійно-технічних навчальних закладів. З метою запобігання порушень трудових прав неповнолітніх працівників, посадові особи Управління акцентували увагу на пільгах для працівників, які навчаються в середніх і професійно-технічних навчальних закладах. Зокрема відзначили, що для працівників, які навчаються без відриву від виробництва в середніх і професійно-технічних навчальних закладах, встановлюється скорочений робочий тиждень або скорочена тривалість щоденної роботи із збереженням заробітної плати у встановленому порядку. Таким працівникам також надаються й інші пільги.

Власник або уповноважений ним орган може надавати без шкоди для виробничої діяльності працівникам, які навчаються в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, за їх бажанням, у період навчального року без збереження заробітної плати один-два вільних від роботи дні на тиждень, поінформували головні державні інспектори Управління.

За підсумками проведеної інформаційно-роз’яснювальної роботи одне з товариств з обмеженою відповідальністю м. Черкаси, що здійснює діяльність з продажу м’яса, працевлаштувало 5 найманих працівників. Приватне підприємство у м. Сміла, що реалізовує господарські товари, після спілкування з інспектором праці Управління уклало трудові договори з двома працівниками.

Робота з інформування працівників і роботодавців триватиме і надалі.