Закликаємо роботодавців не порушувати законодавство про працю

04 серпня 2021

В Україні триває проведення кампанії з подолання незадекларованої праці, до якої залучено органи Державної податкової служби, Пенсійного фонду України, служби зайнятості, Нацполіції та Державної митної служби України. На Черкащині інспектори праці Управління Держпраці проводять комплексні заходи, серед яких інформаційно-роз’яснювальні (надання консультацій) та заходи державного контролю (перевірки, інспекційні відвідування).

Порушенням трудового законодавства є використання праці найманого працівника без належного укладення трудового договору, відсутність повідомлення територіального органу Державної податкової служби про прийняття працівника на роботу, підміна трудового договору цивільно-правовим договором чи договором про стажування, виплата заробітної плати «у конверті», виплата винагороди працівнику без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, фактичне використання праці працівника повний робочий день (8 годин) при оформленні його на неповний робочий день тощо.

Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України розмір фінансових санкцій за порушення законодавства про працю з питань оформлення трудових відносин складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 тис. грн.

Вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, що складатиме 180 тис. грн.

Заходи державного контролю у вигляді інспекційних відвідувань проводяться без попередження роботодавця у будь-який час доби. При виявленні незадекларованих працівників під час проведення інспекційних відвідувань посадові особи Управління Держпраці у Черкаській області невідкладно притягують роботодавців до адміністративної та фінансової відповідальності за порушення у сфері законодавства про працю.

Шановні роботодавці!

Закликаємо не намагатися обійти законодавство. Якщо ви використовуєте найманих працівників – укладайте з ними трудові договори.