Завершено розслідування смертельного нещасного випадку з підсобним робітником сільськогосподарського товариства

21 грудня 2021

Спеціальна комісія Управління Держпраці у Черкаській області завершила розслідування смертельного нещасного випадку з підсобним робітником сільськогосподарського товариства.

Обставини, за яких стався нещасний випадок

О 7 год. 45 хв. підсобний робітник структурного підрозділу фази І сільськогосподарського товариства прийшов на роботу, переодягнувся у робочий одяг, спеціальне взуття та приступив до виконання своїх обов’язків відповідно до робочої інструкції, затвердженої генеральним директором підприємства.

До його робочих обов’язків входило:
– виконувати підсобні та допоміжні роботи на виробничих дільницях;
– проводити очищення «ровиків» бетонної підлоги силосів (засіків) по закінченню технологічного процесу («перекиду»);
– проводити очистку комбайна для перекидів «Хопер» по закінченню робіт та інші роботи.

О 8 год. підсобний робітник отримав усне завдання від бригадира фази І підприємства на виконання робіт з очищення лопатою «ровиків» у силосі від компосту. Під час спілкування бригадира з підсобним робітником скарг на стан здоров’я від працівника не надходило.

Об 11:40 год. бригадира товариства викликали на нараду до генерального директора. Бригадир у цей час працював на тракторному навантажувачі, який виконував перевантаження компосту до силосу. Він зупинив навантажувач у силосі та пішов на нараду.

Близько 11:50 год. тракторист-машиніст товариства побачив, що біля тракторного навантажувача на бетонній підлозі силосу без свідомості лежить підсобний робітник.

Керівник бригади та тракторист-машиніст товариства надали домедичну допомогу постраждалому та викликали швидку медичну допомогу. Потерпілого доставили до реанімаційного відділення лікарні, проте його життя врятувати не вдалося.

Причина нещасного випадку – організаційна:
Основна:
Невиконання вимог інструкцій з охорони праці.

Супутні:

Невиконання посадових обов’язків.

Заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам, гострим професійним захворюванням (отруєнням), аваріям

– Провести позаплановий інструктаж з охорони праці працівникам підприємства.
– Обставини та причини нещасного випадку довести до відома працівників підприємства.
– Провести позачергове навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Висновок комісії

Нещасний випадок із смертельним наслідком з підсобним робітником визнано пов’язаним з виробництвом відповідно до підпункту 1 пункту 52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337.