Обов’язки керівництва підприємств та організацій з подолання стигми та дискримінації ВІЛ-позитивних осіб на робочому місці

09 липня 2024

Досвід країн, які найбільше потерпають від епідемії СНІДу, засвідчив, що саме системна профілактична робота є одним із найдієвіших механізмів протидії поширення епідемії ВІЛ/СНІДу.

Різноманітні наробки у цій сфері були систематизовані, доповнені кращими практиками та сформовані у систему ефективного захисту працівника на робочому місці. Таку систему профілактичних дій на підприємствах та в організаціях називають політикою профілактики ВІЛ/СНІДу.

Роботодавці, працівники, профспілкові органи повинні обов’язково дотримуватися національного законодавства і практики у веденні переговорів щодо умов зайнятості та праці з урахуванням питань, пов’язаних із ВІЛ/ СНІДом, а також опікуватися тим, щоб положення про захист, політику та профілактику ВІЛ/СНІДу були включені до генеральної й галузевої угоди та колективних договорів.

Керівники, представники профспілки та інші співробітники, які працюють із колективом, повинні:

Пам’ятати, що будь-які особові дані про працівника, у тому числі медичні, є особистими та конфіденційними, а тому слід вживати заходів щодо захисту інформації, яка стосується особових даних і даних про стан здоров’я.

Якщо ви вважаєте, що вам або іншому працівникові потрібна інформація про невиліковні хвороби або про якусь конкретну загрозливу для життя недугу; якщо ви потребуєте поради щодо вирішення певної ситуації з працівником, хворим на смертельно небезпечну хворобу, звертайтеся до відділу кадрів.

Якщо вас непокоїть питання про те, що хвороба вашого товариша по роботі може мати інфекційний характер, зверніться до відділу кадрів.

У розумних межах забезпечити працівникам із загрозливими для життя хворобами доступ до відповідних послуг, якщо нагальність цього засвідчена, відповідно до потреб відділу або підрозділу виробництва.

Подбати, по можливості, про перехід працівників із загрозливими для життя хворобами на іншу службу, якщо вони звернулися з таким проханням, оскільки відчувають надмірні навантаження.

Чуйно та відповідально ставитися до питань, які непокоять ваших товаришів по роботі, звертати їхню увагу на організовані відділом кадрів освітні заходи. Заяви працівників, які вважають, що тяжка хвороба колеги загрожує їхньому здоров’ю, і просять у зв’язку з цим перевести їх на іншу службу, повинні розглядатися лише на загальних засадах.

Не забувати, що для особи зі смертельно небезпечною хворобою подовження на роботі дає можливість матеріально забезпечувати себе й отримувати допомогу, тому має для неї терапевтичне значення і може сприяти процесу ремісії чи одужання, або подовжувати тривалість життя.

Заохочувати працівників до отримання належної медичної допомоги та консультаційних послуг. За інформацією про такі послуги можна звертатися до відділу кадрів.

За матеріалами: Профілактика ВІЛ/СНІДу на робочих місцях