Безпечна експлуатації ліфтів у багатоповерхових будівлях в умовах воєнних (бойових) дій

08 липня 2024

В умовах військової агресії російської федерації проти нашої країни роботодавці та працівники продовжують свою діяльність на трудовому фронті. До виробничих небезпек окупант додав нові – бойові дії та їх наслідки.

З метою уникнення нових небезпек, Держпраці пропонує роботодавцям та працівникам враховувати рекомендаційні матеріали під час своєї діяльності.

З метою безпечної експлуатації ліфтів у багатоповерхових будівлях в умовах воєнних (бойових) дій та запобігання настання небезпечних ситуацій для користувачів ліфтами, роботодавцям, власникам, управителям житлових будинків та ОСББ необхідно вжити наступні заходи:

  1. Заборонити користування ліфтами під час повітряної тривоги та обстрілів.
  2. У разі раптової зупинки ліфта з пасажирами та неможливості їх визволення силами аварійної ліфтової служби, необхідно сповістити оперативно-рятувальну службу цивільного захисту ДСНС України.
  3. Забезпечити посадкові площадки та кабіни ліфтів інформацією щодо ризиків користування ліфтами під час повітряної тривоги та/або обстрілів, а також у комендантську годину.
  4. Заборонити користування ліфтами для евакуації людей під час пожежі або задимлення у будівлі (за виключенням спеціальних пожежних ліфтів).

Детальніше про експлуатацію ліфтів – на порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/pdf/lift.pdf