Як в Україні запровадили відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю

04 жовтня 2023

Десятки мільйонів людей у всьому світі щорічно 7 жовтня беруть участь у Дні дій профспілок «За гідну працю», що в Україні відзначається як Всесвітній день дій за гідну працю.

Ходи, мітинги, пікети, інформаційні заходи, семінари – всіма можливими способами намагаються домогтися реалізації принципів соціальної справедливості.

Щороку відбувається своєрідний день мобілізації профспілкових організацій у країнах-членах Міжнародної організації праці (далі – МОП). Їхня мета – домогтися гідної праці від уряду і роботодавців, привернути увагу до питань безпечних умов праці та справедливої її оплати.

У 2006 році прийнято Конвенцію 187 Міжнародної організації праці. Конвенція містить положення, що зобов’язують країни-члени МОП створити та ухвалити національні рішення з охорони та безпеки праці для створення безпечних робочих місць та попередження можливих ризиків на роботі.

У 2008 році підписано Меморандум про взаєморозуміння між МОП та українськими партнерами, який торкався питань Програми гідної праці на період з 2008 по 2011 роки. Головне положення Програми: гідна праця – центральний пункт розвитку трудової та соціальної сфери в Україні. Україна – одна з країн, де оцінюється гідна праця в рамках пілотного дослідницького проєкту. Всесвітній день дій за гідну працю відзначається в Україні з 2009 року.

Детальніше про можливості порталу Держпраці: https://pratsia.in.ua/