Політика щодо психосоціальної підтримки співробітників. Шаблон політики на робочому місці

20 листопада 2023

Сьогодні, в умовах війни, і завтра, у післявоєнний час, психічне здоров’я жінок і чоловіків, які працюють, настільки у фокусі, що потребує відповідних дій на рівні підприємства. Психосоціальна підтримка співробітників має стати пріоритетною частиною загальної політики безпеки і здоров’я на роботі. Системна турбота про психічне здоров’я так само важлива, як і турбота про фізичний стан людини, адже це може врятувати життя, запобігти травмуванню на роботі, зберегти кадровий потенціал, підвищити мотивацію і продуктивність, а також стати додатковим фактором привабливості для шукачів роботи та інвесторів.

Психосоціальна підтримка на робочому місці має ґрунтуватися на письмовій політиці підприємства (див. приклад). Політика – це гарний спосіб розпочати розмову про ментальне здоров’я та продемонструвати готовність забезпечити психосоціальну підтримку працівників із боку керівництва.

Лідери можуть потребувати відповідних знань щодо організації психосоціальної підтримки співробітників. Дивіться нижче контрольний перелік, який допоможе звернути увагу на ключові аспекти такої підтримки та визначити подальші кроки для позитивних змін.

Шаблон допоможе вам розробити письмову політику щодо психосоціальної підтримки на робочому місці. Політику можна адаптувати до потреб підприємства/організації/установи. Усі співробітники повинні мати можливість ознайомитися з політикою й коментувати її. Залучайте свої команди до процесу розроблення, приймайте та обговорюйте пропозиції. Залучення до розроблення політики й програми заходів заохотить весь трудовий колектив говорити про значення підтримки ментального здоров’я для людини та сфери праці.

Переглянути шаблон: https://pratsia.in.ua/ilo/shablon-polityky.html