Способи прояву мобінгу у трудових колективах

09 липня 2024
В Україні все частіше можна почути про випадки мобінгу на роботі, або ж цькування працівника з боку його колег, підлеглих або керівництва, яке вчиняється з метою приниження гідності співробітника.

Донедавна це питання замовчувалося та не виносилося на публіку, але 1 грудня 2022 року Верховна Рада України прийняла закон №5749 про мобінг, який передбачає відповідальність за цькування і приниження на роботі.

Мобінг (цькування) – систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків, що проявляються у формі психологічного та/або економічного тиску.

Способи прояву мобінгу у трудових колективах:

– нерівна оплата праці;

– погрози та залякування;

– негативне виокремлення працівника з колективу, ігнорування;

– зниження кваліфікації;

– висміювання;

– безпідставне позбавлення премій та бонусів;

– нерівномірний розподіл навантаження;

– зневажливі та образливі слова;

– наклеп;

– позбавлення перспектив кар’єрного зростання.

Проте, відповідно до законодавства, працівники мають право на здорові і безпечні умови праці, на гідне ставлення з боку роботодавця, інших працівників. Працівник, який відчуває приниження і цькування на роботі, має право звернутись з скаргою до територіального управління Державної служби з питань праці або звернутись з позовною заявою до суду щодо визнання фактів цькування, їх усунення та отримати відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок мобінгу у розмірі витрат, які понесла особа під час лікування.

Детальніше про мобінг – на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua