Відбулося обговорення законопроєкту про рівні права для жінок і чоловіків у сфері безпеки й оборони

09 жовтня 2023

Заступниця Міністра соцполітики Уляна Токарєва взяла участь у координаційній нараді з обговорення законопроекту про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері безпеки, оборони та правоохоронних органів.

До зустрічі, яку організувало Міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості», доєдналися народні депутати, урядовці, представники профільних громадських організацій та експерти з оборонної та безпекової сфери.

Уляна Токарєва під час свого виступу зазначила, що базовий Закон, який діє у цій сфері («Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», ухвалений у 2005 році), на сьогодні потребує оновлення з урахуванням процесів світового розвитку гендерної політики, євроінтеграції України, положень нових міжнародних документів.

«Мінсоцполітики на сьогодні створює всі умови, аби в Україні жінки і чоловіки мали однакові можливості в усіх сферах життя, у тому числі безпеки та оборони. Тому ми і надалі долучатимемося до всіх ініціатив щодо включення або посилення гендерного підходу у всіх напрямах життєдіяльності суспільства. Адже Міністерство є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», – наголосила Уляна Токарєва.

Вона додала, що Мінсоцполітики підтримує внесення змін до законодавчих актів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у секторі безпеки та оборони.

В Україні вже застосовуються на практиці нові інструменти, у тому числі в секторі безпеки та оборони, – гендерний аналіз та гендерний підхід, гендерний аудит, гендерно орієнтований підхід у бюджетному процесі.

Разом з тим, важливим є використання набутого досвіду з реалізації в Україні Національних планів дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», а також операційного плану з реалізації Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року.

За матеріалами: МІНСОЦПОЛІТИКИ УКРАЇНИ