Актуальне питання сьогодення – упередження ДТП та підвищення рівня безпеки на дорогах

10 грудня 2021

У зв’язку з несприятливими погодними умовами в Україні зростає кількість дорожньо-транспортних пригод (далі – ДТП). З метою упередження виробничого травматизму внаслідок настання ДТП, фахівці Управління проводять роз’яснювальну роботу з працівниками та посадовими особами транспортних компаній і підприємств, що здійснюють пасажирські перевезення.

Під час превентивних заходів головні державні інспектори Управління роз’яснюють працівникам і роботодавцям вимоги законодавства щодо організації безпечної експлуатації транспортних засобів суб’єктами господарювання, а також встановлення контролю з боку посадових осіб підприємств в частині дотримання працівниками вимог Правил дорожнього руху України під час експлуатації транспортних засобів.

Увагу учасників заходів акцентовано на проведенні інструктажів з безпечного керування транспортними засобами при незадовільному стані автомобільних доріг, призначенні відповідальних осіб за безпеку руху, їх кваліфікації тощо.

Фахівці Управління також підкреслили, що відповідальним особам підприємств необхідно здійснювати посилений контроль за технічним станом транспортних засобів, їх конструкцією, укомплектованістю у відповідності до вимог нормативних документів, у повному обсязі виконувати профілактичні заходи щодо недопущення виробничого травматизму, належно здійснювати професійний відбір та медичний контроль за здоров’ям і станом водіїв перед рейсом.

Під час консультування працівників суб’єктів господарювання фахівці Управління детально розглянули обставини настання виробничого травматизму на дорогах, вказали на вимоги нормативних актів у сфері перевезень вантажів (продукції) та необхідність впровадження заходів суб’єктами господарювання щодо запобігання дорожньо-транспортних пригод.

При незадовільному стані автомобільних доріг, складних погодних умовах закликаємо водіїв транспортних засобів бути надзвичайно обачними та обережними.

Інформація до відома

Основними причинами настання нещасних випадків у дорожньо-транспортних пригодах, пов’язаних із виробництвом, є порушення правил безпеки дорожнього руху, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів і невиконання вимог та інструкцій з охорони праці.

У 2021 році від нещасних випадків внаслідок ДТП на дорогах загального користування Черкащини постраждали 11 осіб. У минулому році від виробничого травматизму внаслідок ДТП на дорогах загального користування області постраждали 6 осіб.

Кількість потерпілих від нещасних випадків зі смертельним наслідком через ДТП на дорогах загального користування у Черкаській області у 2021 році – 1 особа, як і минулого року.