Безпека праці під час виконання робіт з обладнанням, яке працює під тиском

10 листопада 2022

Фахівці Управління Держпраці надали технічні консультації на робочих місцях працівникам підприємства, що здійснює діяльність із купівлі, зберігання та реалізації металобрухту.

Головний державний інспектор управління Сергій Крикун розглянув питання дотримання вимог з охорони праці під час виконання робіт з обладнанням, яке працює під тиском, адже ці роботи належать до робіт підвищеної небезпеки.

Фахівець розповів працівникам підприємства, що основною причиною виробничого травматизму є організаційні: недостатній контроль за виконанням робіт підвищеної небезпеки з боку керівництва, недотримання вимог інструкції з питань охорони праці виконавцями робіт, відсутність засобів індивідуального захисту, недбале ставлення працівників до власної безпеки. Задля уникнення нещасних випадків на виробництві всім учасникам виробничого процесу необхідно виконувати вимоги законодавства та правила з безпеки праці.

У рамках кампанії «Виходь на світло!» увагу під час робочої зустрічі приділено питанням офіційного працевлаштування працівників.

Сергій Крикун повідомив, що виконувати роботи підвищеної небезпеки, на які необхідно отримувати дозвіл згідно з Порядком №1107 (Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки), на підставі договору підряду має право лише той підрядник, який одержав такий дозвіл.

Суб’єкти господарювання не можуть залучати до виконання робіт підвищеної небезпеки на підставі цивільно-правових договорів фізичних осіб, які не мають такого дозволу. Адже це не лише порушує вимоги законодавства, а й становить загрозу здоров’ю і життю найманих працівників.

Детально про зміни у трудових відносинах під час воєнного стану на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN  та на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua