Чи може вимушений переселенець працевлаштуватися без звільнення з попередньої роботи

29 квітня 2022

Під час робочих зустрічей, семінарів та консультування тимчасово переміщених осіб до фахівців Держпраці області часто звертаються з питанням, що робити, якщо особа не звільнилася з попереднього робочого місця роботи. Як діяти вимушеним переселенцям при пошуку роботи, якщо немає можливості звільнитися і документи про звільнення відсутні?

Інспектори праці Ірина Іващенко та Юлія Віхтоденко під час консультування роз’яснили, що громадяни, які прибули із зони бойових дій повинні підтвердити свій статус внутрішньо переміщеної особи. Органи соціального захисту населення надають довідки, що можуть бути пред’явлені фахівцям служби зайнятості.

У разі відсутності документів, що підтверджують факт звільнення, громадяни повинні подати до центру зайнятості нотаріально засвідчену заяву про припинення трудових відносин, або документ, що підтверджує факт припинення зайнятості (цивільно-правовий договір, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань), або відповідне рішення суду – у разі припинення трудових відносин (зайнятості) у судовому порядку.

Крім того необхідно подати розрахунковий документ, що підтверджує надсилання зазначеної заяви роботодавцю рекомендованим листом з описом вкладення (за можливості).

Якщо внутрішньо переміщена особа не має документів про трудову діяльність, заробітну плату, страховий стаж, допомога по безробіттю призначається в мінімальному розмірі тривалістю 180 календарних днів протягом двох років.

Після надходження документів та відомостей рішення про призначення допомоги по безробіттю переглядається відповідно до чинного законодавства.