Як інспектор допоміг одинокій матері поєднати роботу із сімейними обов’язками

02 травня 2023

До інспекції праці звернулася Марина (ім’я змінено), яка просила роз’яснити як розірвати трудовий договір без відпрацювання двох тижнів.

Жінка розповіла, що працює прибиральницею виробничих приміщень та є одинокою матір’ю двох донечок 3 і 7 років. Пропрацювавши деякий час вона зрозуміла, що не може поєднувати догляд за дітьми з роботою, яка починається о 5 годині ранку.

Інспектор праці ініціював телефонну розмову із роботодавцем Марини, в ході якої, дотримуючись принципів конфіденційності, поцікавився чи працюють на підприємстві одинокі матері, чи обговорюються при укладенні трудових договорів з такими працівниками режими робочого часу та відпочинку, питання відключення електроенергії та як часто залучаються працівники до роботи у нічний час, які заходи вживаються для мінімізації залучення працівників, зокрема жінок з дітьми до роботи у нічний час тощо.

Як з’ясувалося, виробничої необхідності для початку робочого дня Марини о 5 годині ранку немає. Такий графік роботи був встановлений для попередньої працівниці з урахуванням її інтересів і в подальшому не переглядався.

Представники роботодавця погодилися обговорити з такими працівниками графіки роботи та внести зміни до трудових договорів.

Через деякий час Марина повідомила інспектору, що роботодавець сам запропонував їй працювати за іншим графіком роботи із початком робочого дня о 9 годині ранку. Звільнятись жінка передумала.

Завдяки втручанню інспектора праці одинокій матері вдалося не лише зберегти роботу, а й поєднати її з доглядом за дітьми.

Детальніше про можливості порталу Держпраці: https://pratsia.in.ua