Як роботодавці м. Звенигородка офіційно оформлюють продавців

04 серпня 2021

У сфері торгівлі м. Звенигородка 2 фізичні особи-підприємці (далі – ФОП) порушили вимоги трудового законодавства з питань оформлення трудових відносин. Під час проведення інспекційних відвідувань у двох ФОПів інспекторами праці Управління виявлено 4 особи, праця яких незадекларована.

У липні 2021 року члени міжвідомчої комісії з питань легалізації, виплати заробітної плати та зайнятості населення виконавчого комітету Звенигородської об’єднаної територіальної громади провели інформаційно-роз’яснювальну роботу з представниками малого і середнього бізнесу м. Звенигородка, відвідали суб’єкти господарювання сфери громадського харчування, надання послуг, торгівлі тощо.

До складу комісії входить інспектор праці Управління, який під час інформаційних заходів рекомендував ФОПам дотримуватися вимог законодавства з питань оформлення трудових відносин, надав консультації щодо порядку працевлаштування найманих працівників.

На жаль, не всі роботодавців міста відреагували на рекомендації посадової особи Управління.

Під час проведення інспекційного відвідування ФОП №1 інспекторами праці Управління виявлено трьох продавців, які не були працевлаштовані. Як пояснив сам ФОП, вони «не працюють, а стажуються». Фахівці Управління наголосили роботодавцю, що стажування без оформлення трудових відносин є порушенням вимог трудового законодавства і тягне за собою накладання штрафу. ФОПу акцентовано на необхідності термінового усунення порушення трудового законодавства. Результатом проведення інспекційного відвідування стало офіційне працевлаштування трьох продавців, які віднині матимуть державні соціальні гарантії.

Проте не всі роботодавці реагують на вимоги трудового законодавства. ФОП №2, яка також здійснює діяльність у сфері торгівлі, під час інспекційного відвідування намагалася переконати інспектора праці Управління у тому, що продавець тривалий час «стажується» на законних підставах. Роботодавцю наголошено на необхідності оперативного усунення порушення.

За результатами проведених заходів контролю поінформовано територіальні органи Державної податкової служби про факти використання платниками єдиного податку 2 групи найманої праці без оформлення трудових відносин.