Роботодавцям сфери надання послуг і торгівлі Черкащини роз’яснено негативні наслідки використання незадекларованої праці

04 серпня 2021

З метою інформування про переваги задекларованої праці, запобігання «тіньової» зайнятості, інспектори праці Управління спільно з соціальними партнерами здійснюють відвідування суб’єктів господарювання Черкаської області.

Під час заходів роботодавців та найманих працівників інформують про найбільш ефективні способи дотримання трудового законодавства, проводять роз’яснювальну роботу щодо оформлених належним чином трудових відносин. Фахівці Управління приділяють особливу увагу відповідальності за порушення законодавства про працю.

Інспектори праці повідомляють учасникам інформаційно-роз’яснювальних заходів про порядок працевлаштування у рамках чинного законодавства.

Так, до початку роботи працівника роботодавцю необхідно подати повідомлення до територіального органу Державної податкової служби про прийняття працівника на роботу та видати наказ про прийняття працівника на роботу, з яким необхідно обов’язково під підпис ознайомити новоприйнятого працівника.

Крім того, роботодавцю необхідно роз’яснити працівникові до початку виконання роботи його права і обов’язки та поінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, його права на пільги і компенсації за роботу у таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору. Крім того, працівника необхідно ознайомити з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами, проінструктувати працівника з правил охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

Під час інформаційно-роз’яснювальної роботи і роботодавці, і наймані працівники мають можливість одержати саме ту інформацію, яка сприятиме реалізації їх особистих потреб, прав і можливостей у світі праці.

Інформація до відома

Наразі на Черкащині тривають заходи контролю, націлені на мінімізацію нелегальної зайнятості.

Дізнайтеся більше про задекларовану працю https://bit.ly/3xQhWkR