Офіційна зайнятість захищає трудові і соціальні права внутрішньо переміщених осіб

20 березня 2023

Посадовці Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці зустрілися із внутрішньо переміщеними особами у Тальнівській громаді.

Під час спілкування особливу увагу акцентували на недопустимості неофіційного працевлаштування, розповідали як убезпечити себе від непорядних роботодавців, з якими потенційними ризиками можуть зіштовхуватись українці під час пошуку роботи за кордоном та як їх запобігти.

Окрім того, проконсультували щодо переваг задекларованої праці, яка гарантує працівникам захист трудових прав, безпечні умови праці, соціальні виплати в разі тимчасової втрати працездатності.

Наголосили: дотримання письмової форми трудового договору при працевлаштуванні дає працівнику можливість здійснювати захист своїх трудових прав в разі невиплати або затримки у виплаті заробітної плати, а також інших порушеннях трудового законодавства з боку роботодавця.

Учасники спілкування отримали пам’ятки як не потрапити до пастки роботодавців-шахраїв, рекомендації користуватися порадами інформаційного порталу Держпраці: https://pratsia.in.ua/forced_labour.php