Під час інформаційних відвідувань роботодавців інспектори праці роз’яснили питання проведення медогляду та надання допомоги по вагітності

10 листопада 2022

7-9 листопада під час проведення інформаційних візитів в рамках кампанії «Виходь на світло!», до інспекторів праці Управління Держпраці звернулися працівниці сфери торгівлі з проханням роз’яснити питання: чи можна допустити до роботи працівника, що не пройшов медогляд та чи надається допомога по вагітності та пологах в умовах воєнного стану.

Інспектор праці Управління Ірина Іващенко роз’яснила питання проходження медоглядів працівниками при прийомі на роботу. Роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року (ст. 17 Закону України «Про охорону праці»).

Управління Держпраці продовжують визначати категорії працівників, що підлягають медичним оглядам, узгоджувати Списки працівників та Заключні акти за результатами медогляду, пояснила фахівець.

Інспектор праці Управління Марина Шевченко підкреслила, що допомога по вагітності та пологах в умовах воєнного стану надається.

«У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури», – наголосила посадовець.

Відповідно до статті 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами застрахованій особі надається допомога по вагітності та пологах у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Детально про зміни у трудових відносинах під час воєнного стану на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN та на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua