Про безпечну експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки – на ПрАТ «Черкаський річковий порт»

09 вересня 2022

Актуальні питання змін у законодавстві з охорони праці, експлуатації обладнання підвищеної небезпеки та отримання дозвільних документів йшлося під час консультативного супроводу посадовцями Управління Держпраці  ПрАТ «Черкаський річковий порт».

Головні державні інспектори Управління Руслан Проценко та Сергій Андрієнко оглянули робочі місця працівників підприємства, що здійснює діяльність з видобування піску, надали консультації і рекомендації з безпеки праці.

Фахівці роз’яснили питання виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки на період дії воєнного стану відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2022 №357.

Крім того, з метою цифровізації системи управління охороною праці обговорено зміни, запроваджені наказом Міністерства економіки України «Про затвердження Порядку впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці» від 28.10.2021 №839-21.

Також наголошено на необхідності забезпечення працівників засобами індивідуального захисту у кількості, передбаченій вимогами законодавства з охорони праці.

Увагу акцентовано на ситуаціях, в яких проявляється дія шкідливих і небезпечних факторів, що впливають  на обслуговуючий персонал при експлуатації кранів портальних. До таких факторів належать:

– ураження електричним струмом,

– недостатній рівень освітлення робочого місця й вентиляції,

– шум від роботи крана, вібрація,

– температура повітря,

– можливість виникнення пожежі тощо.

Більш детально про вимоги безпеки праці під час воєнного стану – на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN та на інформаційному порталі Держпраці: http://www.pratsia.in.ua/