Про порядок отримання підприємствами дозвільних документів під час воєнного стану йшлося на робочих зустрічах

16 червня 2022

Як зареєструвати Декларацію про провадження господарської діяльності, Декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та як отримати інші адміністративні послуги Держпраці в умовах воєнного стану?

Ці та інші актуальні питання роз’яснив під час робочих зустрічей із представниками підприємств Черкащини завідувач сектору експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Управління Василь Юрченко.

Фахівець наголосив на особливостях подання та заповнення декларацій згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 18.03.2022 №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» та від 24.03.2022 №357 «Деякі питання виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки на період дії воєнного стану» (далі – постанова КМУ №357).

Василь Юрченко зупинився на порядках подання декларацій в паперовій формі та електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, зокрема засобами мобільного додатку Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (Портал Дія) та через Портал електронних сервісів Міністерства економіки України, посилання на який розміщене на сайті Управління Держпраці у Черкаській області.

Роз’яснено, що, згідно з постановою КМУ №357, дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки строк дії, яких закінчився в період дії воєнного стану, автоматично продовжується на період дії воєнного стану і протягом 3 місяців після його припинення чи скасування.

Таким чином, територіальні органи Держпраці у період воєнного стану продовжують, видачу та продовження строку дії дозволів, реєстрацію декларацій та надання інших адміністративних послуг, які подаються через центри надання адміністративних послуг.

Всі зацікавлені особи можуть скористатися відповідями на найбільш актуальні питання, які розміщені на сайті Держпраці у рубриці «Рекомендації для роботодавців та працівників на період воєнного стану» https://dsp.gov.ua/faq/, та на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua