Про працю неповнолітніх йшлося під час роз’яснювальної роботи з працівниками сфери торгівлі і харчування

17 червня 2021

На виконання Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік інспектори праці Управління під час відвідування суб’єктів господарювання сфери торгівлі, громадського харчування і надання послуг м. Золотоноша поінформували працівників, фізичних осіб-підприємців і роботодавців про вимоги трудового законодавства, відповіли на питання щодо переваг належного оформлення трудових відносин.

Фахівці Управління повідомили працівникам сфери торгівлі, що строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, – шести місяців. Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця.

Працівникам сфери громадського харчування роз’яснено питання надання відпусток та особливості працевлаштування неповнолітніх, зокрема інспектори праці наголосили, що не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. Проте, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли 15 років.

Відповідно до ст. 190 Кодексу законів про працю України забороняється застосування праці осіб молодше 18 років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, акцентували увагу роботодавців посадові особи Управління.

Крім того, працівників і роботодавців поінформовано про заходи з профілактики інфікування коронавірусом COVID-19, наголошено на важливості виконання протиепідемічних заходів, зокрема, дотримання соціальної дистанції і маскового режиму, необхідності постійної дезінфекції рук.

Працівникам закладів харчування, торгівлі і сфери послуг надано ґрунтовні консультації та рекомендації з питань трудового законодавства.