Про взаємодію державних органів задля зниження рівня незадекларованої праці в області

15 січня 2021

В Управлінні проведено засідання Робочої групи з питань зниження в області рівня незадекларованої праці (далі – Робоча група). У заході взяли участь представники Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, Черкаського обласного центру зайнятості, Федерації профспілок Черкаської області, Центрального міжрегіонального управління Укртрансбезпеки, Головного управління Національної поліції в Черкаській області, Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, Головного управління Державної податкової служби у Черкаській області.

Одним із завдань створення Робочої групи є розробка заходів з покращення ефективності контролю за додержанням суб’єктами господарської діяльності області законодавствам про працю в частині оформлення трудових відносин.

Робоча група утворена Управлінням з метою запровадження спільної роботи органів державної влади, представників роботодавців, профспілок та соціальних партнерів, спрямованої на недопущення використання роботодавцями найманої праці без офіційного оформлення трудових відносин.

Під час зустрічі обговорено проєкт паспорта неформальної зайнятості та заслухано пропозиції до проєкту плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці.

Як наголошено на засіданні, одним із завдань створення Робочої групи є розробка заходів з покращення ефективності контролю за додержанням суб’єктами господарської діяльності області законодавствам про працю в частині оформлення трудових відносин.

У подальшому буде активізовано проведення посадовими особами Управління спільно із соціальними партнерами інформаційно-роз’яснювальної роботи з представниками суб’єктів господарювання та, за наявності підстав, інспекційних відвідувань роботодавців з питань оформлення трудових відносин.

Метою створення Робочої групи є забезпечення зростання в області кількості застрахованих осіб, які відповідно до законодавства підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачують єдиний соціальний внесок.