Про захист трудових прав осіб, призваних на військову службу під час мобілізації

16 січня 2021

Посадові особи Управління системно здійснюють державний контроль за додержанням норм законодавства про працю щодо збереження місця роботи, посади, заробітної плати за учасниками операції Об’єднаних сил (далі – ООС), призваними за мобілізацію працівниками всіма суб’єктами господарювання (підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, що використовують найману працю).

Протягом 2020 року до Управління надійшло 6 звернень працівників, призваних на військову службу під час мобілізації.

З метою розгляду звернень проведено інспекційні відвідування у КУ «Монастирищенський методичний кабінет Монастирищенської районної ради», ВП «Локомотивне депо Христинівка», ТОВ «ЧШРБУ-48».

Під час інспекційного відвідування КУ «Монастирищенський методичний кабінет Монастирищенської районної ради» виявлено, що після поновлення на роботі рішенням суду працівника, установою не забезпечено достовірний облік виконуваної працівником роботи та не виплачується заробітна плата, чим порушено вимоги ст. 30 Закону України «Про оплату праці».

Інспекційним відвідуванням ВП «Локомотивне депо Христинівка» виявлено, що заробітна плата за час відпустки виплачена працівнику, але з порушенням вимог ст. 115 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) щодо термінів виплати заробітної плати, матеріальна допомога на оздоровлення виплачується в порядку черговості.

Інспекційним відвідуванням ТОВ «ЧШРБУ-48» виявлено порушення ст. 149 КЗпП України в частині порядку застосування дисциплінарного стягнення, зокрема, звільнення з роботи.

За результатами інспекційних відвідувань внесено приписи.

На звернення працівників автомобільної заправки у м. Умань, Акціонерного товариства «Науково – виробниче підприємство «Смілянський електромеханічний завод» надано обґрунтовані відповіді та роз’яснено вимоги законодавства щодо забезпечення роботодавцями гарантій для працівників, призваних на військову службу.

За участю інспекторів праці Управління у міських, районних, міськрайоних центрах зайнятості проведено 23 семінари на тему: «Особливості працевлаштування слабозахизщених верств населення, додаткові трудові та додаткових трудових гарантій військовослужбовців, гарантії учасників АТО».

З метою висвітлення особливостей працевлаштування учасників АТО, трудових гарантій, визначених ст. 119 КЗпП України інспекторами праці проведено 19 відвідувань роботодавців з метою інформування їх та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю, зокрема, наголошено на трудових гарантіях працівників, призваних на військову службу.